Ligetfalušši

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Konev

Stalo sa to pred 67-mimi rokmi. Moskva poslala Žukova k Západnému frontu. Písal sa rok 1941 - jeseň.

Bolo to začiatkom októbra. Západnému frontu velil generálplukovník Konev. tento ruský vojvodca mal najväčšie straty na živej sile vojska v druhej svetovej vojne. Hovoríme o bojoch pod Moskvou. Ofenzíva nemeckého vojska sa začala 30-teho septembra 1941 úderom guderianovej tankovej skupiny a nemeckej druhej armády na postavenie Brianskeho frontu. Dňa 2. októbra Nemci zasadili mohutný úder Konevovmu Západnému frontu. Nemcom sa podarilo prelomiť obranu. Ich úderné zoskupenia rýchlo napredovali a obkľučovali z juhu a zo severu Západný front v priestoroch Viazmy. Konev vydal rozkaz na protiúder. protiúder nebol úspešný. Vojská Západného frontu sa ocitli v obkľúčení v priestoroch západne od Viazmy. Žukov zistil, že katastrofe v priestoroch Viazmy bolo možné zabrániť. Nepriateľ mal síce prevahu v počte vojakov a v počte techniky, ale bolo treba včas zistiť smer hlavných úderov a sústrediť proti nim základné sily a prostriedky z pasívnych úsekov Západného frontu. To sa opomenulo. Konev si nesplnil základné povinnosti. Toto som napísal pretože po bitke je každý generál. A mne táto úloha sedí.


politika | stály odkaz

Komentáre

  1. nerozumiem
    ti sice asi..ale ked zacala vojna bol chaos vlastne az do novembra..rozkazy az do zaciatku vojny od Stalina boli aj napriek rozviedke, ktora upozornovala na nebezpecenstvo nevojnove..
    btw: Zukov bol vtedy v Mongolsku ..a Konev bol na bojisku so zlymi rozkazmi a indiciami..
    ..takze lahsie posudzovat uz to ca sa stalo ako byt na mieste a navyse Zukov posudzoval nie odsudzoval !
    PS: to nie je proti Zukovovi ani za Koneva..boli uzasni generali ;))
    publikované: 20.10.2008 19:22:51 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014