Ligetfalušši

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smrť Jana Masaryka

Československý prezident, nechcel byť takým velikánom, akého z neho urobili dejiny. Tomáš Masaryk sa narodil v Hodoníne. Jeho otec bol chudobný Slovák. Vyštudoval a stal sa profesorom na pražskej univerzite. V jeho prácach sa odrážal humanizmus a demokracia. Česi z neho urobili Otca vlasti, pokračovateľa českých kráľov. V každom meste mal sochu a lesoháj. Stal sa modlou. Nikdy ňou nechcel byť.


 

Jeho druhý syn Jan Masaryk pracoval v diplomatických službách. Bol vzdelaný, citlivý a vo svete uznávaný politik. Prednášal v USA o postavení Československa vo svete. Predniesol prejav v britskej Dolnej snemovni, v ktorom varoval, pred nastupujúcim nemeckým nacizmom. V roku 1940 bol prvý krát menovaný za ministra zahraničných vecí Dočasnej exilovej vlády.12. november 1942 bol Jan Masaryk menovaný za ministra zahraničných vecí druhej československej exilovej vlády. Ešte pred skončením druhej svetovej vojny bol v apríli 1945 menovaný ministrom zahraničných vecí povojnového Československa. Do Československa sa vrátil ako mimoriadne populárna osobnosť. Po februáry 1948 ho Gottwald menoval znovu ministrom zahraničných vecí. Nemusel. Gottwald bol vedúcim predtaviteľom diktatúry proletariátu. A teda de fakto diktátor. To znamená, že Jan Masaryk mu bol užitočný. Zdá sa nepravdepodobné, že by ho bol dal 10. marca 1948 zavraždiť. Je možné, že to urobil niekto iný. Napríklad sovietsky poradca. Jeho smrť sa  desaťročia vyšetrovavla ako samovražda. V roku 1968 bola verejná mienka presvedčená o tom, že ho komunistický režim donútil spáchať samovraždu. V každom prípade, taká osobnosť ako Jan Masaryk by si zaslúžil riadne policajné vyšetrenie udalosti z marca 1948. Bohužial, verejnosť v súčasnosti je ochotná prijať iba názor, že šlo o vraždu. Na objektívne vyšetrenie si budeme musieť ešte niekoľko desťročí počkať. Jan Masaryk  bol takou mimoriadnou osobnosťou, že sa ľudia budú chcieť dozvedieť pravdu a nie podobu rukopisov královédvorského a zelenohorského.


politika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014