Ligetfalušši

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svätý Augustín 2

Ako prvý mi padol do oka citát z jeho knihy „Boží štát“ : „ Bohatými, múdrymi , spravodlivými a dobrými voláme aj tých, ktorí buď nemajú peniaze, alebo ich majú len veľmi málo, ale pritom vynikajú cnosťami, pre ktoré sa uspokoja s danými hmotnými prostriedkami.“

Svätý Augustín 2

 

Ako prvý mi padol do oka citát z jeho knihy „Boží štát“ : „ Bohatými, múdrymi , spravodlivými a dobrými voláme aj tých, ktorí buď nemajú peniaze, alebo ich majú len veľmi málo, ale pritom vynikajú cnosťami, pre ktoré sa uspokoja s danými hmotnými prostriedkami.“

 

A to som ešte nevedel, že ma jeho dielo zaujme tak, ako ma ešte žiaden filozof a učiteľ nezaujal. Prvá časť diela jasne ukazuje, že Božím nepriateľom je modla a modloslužba a teda nie hriešnik. Postupne sa jeho dielo stáva stále viac a viac kresťanským.

Drží sa Písma: „Vtedy im otvoril myseľ, aby aby porozumeli Písmu, a povedal im: Tak je napísané, že Mesiáš bude musieť trpieť a tretieho dňa vstane z mŕtvych, a v jeho mene sa bude všetkým národom, počnúc od Jeruzalema hlásať pokánie na odpustenie hriechov. Lk 24-47 Toto je všeobecná cesta na oslobodenie duše, ktorú svätí anjeli a svätí proroci naznačili a predpovedali výrokmi, niektorými zjavnými, inými zasa skrytými. Najprv len v niektorých ľuďoch obdarených Božou milosťou.

Teda odpustenie hriechov, milosť ospravedlnenia, milosť viery zbožných a množstvo veriacich v pravé božstvo po celej zemi, vykorenenie uctievania modiel a démonov, cvičenie čností v pokušeniach, očisťovanie ľudí, rastúcich v cnosti a oslobodenia od všetkého zla, deň súdu, vzkriesenie mŕtvych, večné zatratenie spoločenstva bezbožníkov, večné kráľovstvo najslávnejšieho Božieho štátu požívajúceho radosť z nekonečného videnia Boha.

 

Je tu dcéra mojej netere, malá Sára. Milujem ju a ona miluje mňa. Hraje sa vedľa mňa a berie všetko do ruky a vypytuje sa na všetko. Na čo je to a prečo je toto. Myslíte že ju strážim aby jej matka mohla zarábať? Aj to. Ale je tu aby som nespyšnel od toho, že sa vyžívam v myšlienkach sv. Augustína.

 

            Vráťme sa k myšlienkam svätého Augustína: Boha, zakladateľa Božieho štátu, poznáva ľudský duch oslabený hriechom iba vierou. Vieru sprostredkuje Bohočlovek Ježiš Kristus ako cestu k Bohu. Prehovoril k nám cez prorokov, svojou vlastnou Osobou a cez apoštolov. Je pôvodcom Svätého písma, ktoré nás vedie a usmerňuje v oblasti nadzmyselných vecí. Čiže existuje akýsi Boží štát (mesto, spoločenstvo), ktorého občanmi túžime sa stať tak túžobne, ako nám to vdýchol jeho zakladateľ. Občania svetského štátu dávajú prednosť pred Zakladateľom svätého štátu.

            Sám Boží Syn sa stal človekom, aby naučil človeka mysľou kráčať k pravde, a založil vieru, aby človek mohol kráčať k Bohu skrze Boha človeka. Z viditeľných vecí je najväčší svet, z neviditeľných je najväčší Boh. Že je svet, to vidíme. Že je Boh, to veríme. Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. Vari bol prorok pri tom, keď Boh stvoril nebo a zem? Nie, ale bola tam Božia múdrosť.

 

Nie som katolík preto, že katolícka viera je výlučná. Ale som preto, že mi katolícku vieru vštepila matka keď som bol v predškolskom veku. A je to jediný dôvod prečo som katolík. Aj malá Sára bude raz katolíčka.


náboženská | stály odkaz

Komentáre

  1. slova napisane kurzivom...
    ...su zaujimavejsie. Vierou by som najradsej nic nepoznaval , lebo verit sa da hocicomu ...... napr. tomu, ze nasa planeta je len jednym atomom v tele obra, ktory zije na planete plnej obrov a tato ich planeta, je zasa iba atomov v tele este vacsieho obra, atd... Preco tomu neverit? Neprotireci to skusenosti, je to nieco co nemozno z urcitostou potvrdit ani vyvratit. Ale preco tomu verit? Lebo som to napisal?
    publikované: 07.04.2008 08:32:01 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014