Ligetfalušši

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neskorý Glaciál

Rašelina
    Približne v roku -8905 pred naším letopočtom skončila doba ľadová. Ľudstvo vstúpilo do geologickej prítomnosti. Stáda chladomilnej zveri odtiahli na sever. Stredná Európa sa pokryla trávnatými a lesnými porastami. Dôležitou rastlinou tohto obdobia bola rašelina. Dnes sa rašeliniská vyskytujú najmä v oblasti Tatier, Oravy a v podtatranských kotlinách. Veľké rašeliniská sa nachádzajú na Podunajskej a Záhorskej nížine. Ale tu ľudia rašeliniská vysušili, vyťažili a premenili na ornú pôdu.
    Človek ešte v 18-tom storočí používal rašelinu na kúrenie. Dnes sa už na kúrenie nepoužíva, ale ťaží sa ďalej. Chybou bolo zrušiť ornú pôdu a vrátiť sa späť k pestovaniu rašeliny. Človek nemôže rašelinu pestovať. Rašelina je ako divoký kôň. Rastie živelne. Človek môže len rašelinu využívať tak, ako využíva dážď. A to ešte sa o nej vie málo. Ale je užitočná, tak ako je užitočný dážď.
    Čudujem sa Fulžumovi, že o rašeline ešte nič nenapísal. Lebo Fulžum píše o všetkom. O spadnutom lístí, o vode, o cigare, o spojovacích kábloch, o nočných motýľoch, o mladíckej vzbure i detskej úprimnosti. Rašelinu si ešte nevšimol. Asi v Sietli rašelina nerastie. Fulžum žije na hausbóte a tam už rašelina vôbec nerastie. Som rád že, my, Slováci rašelinu máme. Aj hen, za humnami, na Záhorí.

fulžumovská | stály odkaz

Komentáre

  1. Nemôže písať o všetkom
    Fulgum píše malé príbehy o ľuďoch. Aj keď to vyzerá, že ten článok je o psovi, stejne je to o ľuďoch. Rašelina je vec. Aj keď vec dôležitá.
    publikované: 25.02.2008 14:45:14 | autor: Howard (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rašelina
    Ani Šalamún v celej svojej sláve nebol tak odiaty, ako poľná lalia a ja
    prízvukujem ani ako rašelina, lebo tu sa nejedná o krásu ale o spôsob oblečenia. Lalia aj rašelina aj iné rastliny obliekol Boh bez potu ľudskej tváre, čo sa o Šalamúnovi povedať nedá! Aby bol Šalamún odiaty do nádherného rúcha, možno krajšieho ako lalia,bola potrebná veľká ľudská námaha a pot. Len výroba samotných krosien si vyžaduje veľkú dávku ľudskej námahy, trápenia a potu!!!
    publikované: 26.02.2008 19:45:21 | autor: tibino (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Mám vám, pán autor, odovzdať pozdrav od
    ľálie, odetej do šalamúnskych slov.
    publikované: 26.02.2008 20:03:00 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014