Ligetfalušši

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Duchovná obnova strachom

Ľudským autoritám strach pomáha udržovať zverených ľudí v poslušnosti Je tu teda zjavný rozpor medzi potrebami ľudských autorít, ktoré potrebujú udržovať ľudí v strachu a potrebou Božou. Bohu naopak ľudský strach vadí. Často vyzýva ľudí: "Nebojte sa!"

Zdá sa, že duchovná obnova Slovenska sa deje pomocou strachu. Strašia učením o diablovi, poslednom súde, pekle , démonoch očistci atd,atd. Tak človek musí riešiť dve veci. Strach a potom problém, ktorým hrozí peklo, či očistec atd. trebárs problém hriechu:"nemodlil som sa pobožne." Sú to dva problémy: 1. Problém strachu z očistca a 2. problém pobožnej modlitby. Problém strachu sa dá riešiť jedine tak, že prijmem to, čím autorita hrozí: v tomto prípade očistec. Prijmem teda očistec ako riešenie a je po strachu. Človek má strach dovtedy, dokial sa nerozhodne pre očistec. Problém pobožnej modlitby je problém nesústredenosti mysle. Otázne je ako vníma problém nesústredenosti Ježiš Kristus. Lebo nie je Kristovým zámerom držať svoje ovečky v strachu. Veľa strachu vedie k ponižovaniu. Ponižovanie vedie k vojnám. Vojny vedú k vyvražďovaniu miliónov. A  Ježiš Kristus prišiel na to, aby mali život a aby ho mali hojne.

Ľudským autoritám strach pomáha udržovať zverených ľudí v poslušnosti. Je tu teda zjavný rozpor medzi potrebami ľudských autorít, ktoré potrebujú udržovať ľudí v strachu a potrebou Božou. Bohu naopak ľudský strach vadí. Často vyzýva ľudí: "Nebojte sa!"


filozofia | stály odkaz

Komentáre

  1. Je to vlastne čudné
    Je to vlastne čudné,že otázka očistca, ktorá by nás všetkých mala zaujímať, ponecháva väčšinu veriacich v ľahostajnými, hoci každý z nás má niekoľko priateľov v tomto medzistave a už dnes večer sa tam môžeme ocitnúť.
    publikované: 08.11.2008 14:49:53 | autor: Zdenka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Krst je moje sebavedomie
    Krst za kňaza, proroka a kráľa. A teda nie očistec. Očistec narúša moje sebavedomie. Ale, ktovie, možno to tak musí byť. Viera založená na strachu je vratká. Lebo človek môže súhlasiť s tým, čoho sa bojí. A potom je po strachu a aj po jeho zdroji.
    publikované: 09.11.2008 06:40:35 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Aby z nás odišlo zlé
    Očistec je veľká téma na diskusiu a rozpravu. Nemá priamych svedectiev. Je to otázka pre každú dušu.Vznikla v dobách starého zákona. Nepochopené podobenstvo o boháčovi a Lazarovi vytvára pochybnosti, či bol boháč v pekle alebo v očistci. V tomto prechodnom stave očistca je očisťovanie, ktoré pomáha človeku dozrieť pre spoločenstvo s Bohom. Dobro a čistota sú vlastné každej ľudskej bytosti. Zatlačené sú však pre kompromis s hriechom. Je treba vyhnať z duše všetky hnevy , zlosti a nenávisti.
    publikované: 11.11.2008 18:08:57 | autor: 9559t (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Udržať pozornosť pri veci
    Kritika akýchkoľvek myšlienok, včítane kritika myšlienok katolíckej cirkvi, a jej dogiem, ma udržuje pri veci. Nebojím sa o ňu. V cirkvi je veľa inteligentných ľuddí, ktorí sa vedia obhájiť a vedia obhájiť aj svoju cirkevnú organizáciu. A ja na svojom vždy netrvám. Viem aj ustúpiť.
    publikované: 12.11.2008 19:43:20 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  5. V učení o očistci
    O očistci vieme dosť málo. Väčšinou zo súkromných zjavení svätcov. Otec Hlinka raz povedal, že Boh hovorí vždy ku všetkým ľuďom. Ukazuje sa, že sa mýli. Aj v Biblii je dosť dôkazov o tom, že Boh hovorí k tým ľuďom, ktorým sa zjavuje a rešpektuje ich schopnosť počúvať a interpretovať. Pre Boha neexistuje čas. V očistci vládne iný čas. Je veľmi emotívny. Preto cirkev odobrila modlitby za mŕtvych. Tieto modlitby exaktne patria k očistcu
    publikované: 18.11.2008 16:27:58 | autor: Boboš (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Kňazov nemáme kritizovať
    Kňazov nemáme kritizovať. Kňaz zastupuje Krista a teda je autorita apriori.Nemal by sa kritizovať. Predsa však, naša generácia, ktorá prežila veľa udalostí už sa nemôže pozerať na svet nekritickými očami.
    publikované: 19.11.2008 20:22:14 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Problém biedni
    Keď zistíme, že máme problém s očistcom,zabúdame na pomoc biednym. Bol som hladný a nedali ste mi jesť. Ale ochotne ste ma kŕmili iným problémom. Problémom očistca. A keď som už nemohol ušami vnímať, lebo som mal hlad, poslali ste ma do pekla. A ja som bol len hladný a nedali ste mi jesť.Poslali ste ma do pekla, lebo som nepochopil problém očistca. Bol som hladný a nedali ste mi jesť. Chudákom som bol, a nezastali ste sa ma.
    publikované: 20.11.2008 21:51:15 | autor: Max (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Rozkol
    Pre mňa očistec znamená rozkol medzi veriacimi. Či už existuje alebo neexistuje.
    publikované: 21.11.2008 20:09:28 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Nezmierim sa so smrťou
    Človek sa nechce zmieriť so smrťou blízkej osoby. Radšej ju chce vidieť v očistci ako v pekle. A keďže peklo hrozí každému a človek nevie odhadnúť na čo sa hnevá Boh, nuž prijal očistec ako úľavu. Tým nechcem povedať, že očistec je vymyslený. Len nie som povinný veriť v očistec. Podľa kréda povinnosť veriť končí v tomto smere pri vete:zstúpil k zosnulým.
    publikované: 23.11.2008 16:34:54 | autor: Mentanoroci (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Láska a očistec
    Či možno zazlievať ľuďom, ktorým zomreli mylované bytosti, že v nich pretrváva láska? A cirkev teda umožňuje týmto ľuďom aby sa modlili za zomrelých. Pkiaľ existuje očistec, je celý v rukách Božích.
    publikované: 23.11.2008 16:40:40 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Nezomeli
    Ľudia vlastne nezomreli, ale stali sa ľudstvom. Zomrela iba ich originalita. Ľudstvo stále žije. Živí v čase, mŕtvi mimo čas. Živí nesú myšlienky mŕtvych, aj knihy nesú myšlienky mŕtvych aj filmy, DVD atď atď...
    publikované: 17.01.2009 21:57:20 | autor: Oportunista (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. hmmm
    je tozaujímavé, biblia hovorí, že boli pripojení k svojmu ľudu
    publikované: 03.02.2009 18:30:57 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Dobre Ludvo
    Dobre Ludvo. Je to dobrej blog. Spomínáme si na tebe v Příboře i v Jičíně. Ahoj. Střelec.
    publikované: 19.03.2009 21:35:17 | autor: Ivan (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Láska
    Spomínam na svojich otca, matku a prečasne zomrelých bratov Mira a Dana. Modlím sa za nich aspoň jeden Zdravas Mária. Načo mi brať radosť zo spomienok na ľudí, ktorých som mal rád? Očistec? Vzbura proti očistcu? Nie je zbytočná? Rozhodujúca a dokonalá je jedine láska.
    publikované: 30.03.2009 19:50:47 | autor: Ondro (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Dialoques
    Spe salvi. Očistec je prechodný stav. V tomto prechodnom stave je možné očisťovanie a uzdravenie, ktoré pomáha duši dozrieť pre spoločenstvo s Bohom.
    publikované: 31.03.2009 21:49:58 | autor: Platon (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Kameň úrazu
    Očistec je kemeň úrazu rozdelenia katolíkov a protestantov.
    publikované: 31.03.2009 21:54:59 | autor: Kritik (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Prechod ohňom
    Otvorenosť pre pravdu, lásku a Boha zatláčajú stále nové kompromisy so zlom. Preto človek potrebuje absolvovať prechod ohňom očistca v ktorom zhorí suchá slama nášho života. Očistec je stav, v kotorom pred pohľadom Krista zmizne všetka zloba a prázdnota srdca. Nedeje sa to bezbolestne. Očistec je bolesť lásky, ktorá sa stane našou spásou.
    publikované: 31.03.2009 22:01:38 | autor: Pokrstený (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014